Ekspert wyjaśnił mi, jak wybrać dobrą dynię. Nie wiedziałam, że jest aż tyle różnych odmian i smaków

Dodano:
Różne odmiany dyni Źródło: Pexels / Arina Krasnikova
Są różne odmiany dyni i do niedawna nie wiedziałam, jak wybrać warzywo do gotowanej przeze mnie potrawy. Znajomy szef kuchni ułatwił mi zadanie.

Dynia podobnie jak jabłka występuje w kilku odmianach. Nie do końca nie byłam świadoma różnic między nimi — wiedziałam jedynie, że podzielić je mogę na dynie jadalne i ozdobne. Kiedy z pomocą znajomego szefa kuchni odkryłam różne smaki tego warzywa, zaczęło się dla mnie zupełnie inne gotowanie.

Różne odmiany dyni i ich zastosowanie w kuchni okiem eksperta

Odmian dyni jest kilka i planując gotowanie, warto wybrać możliwie najlepszą do dania, które aktualnie chcesz przygotować. W krótkim przewodniku podpowiem ci, jakie są najlepsze kulinarne zastosowania poszczególnych rodzajów kojarzonego z jesienią warzywa.

Dynia hokkaido

Z wyglądu przypomina dużą pomarańczową cebulę. Jej skórka jest jadalna, a miąższ mączysty, słodki i orzechowy w odbiorze. Przygotujesz z niej gęste sosy, pyszne gulasze o dość zwartej konsystencji lub puree idealne do zup i wypieków. To także dobry materiał na smakowite placki.

Dynia piżmowa (Butternut)

Ma wydłużony kształt, przypominający nieco gruszkę, a jej miąższ charakteryzuje słodki, lekko maślany smak. Ugotujesz z niej bardzo aromatyczne zupy o kremowej konsystencji i pyszne dania z mięsem. Możesz też zapiekać ją z różnymi farszami i serami. Ma mało pestek, więc bardzo mała część jest na „zmarnowanie”.

Dynia muszkatołowa (Muscat)

Ma okrągły kształt i słodki delikatny miąższ o przyprawowym aromacie gałki muszkatołowej. Świetnie sprawdzi się w przygotowaniu do zup, dań mięsnych, zapiekanek warzywno-makaronowych, przetworów i wypieków.

Dynia makaronowa (spaghetti)

Ma wydłużony, cylindryczny kształt i charakterystyczne, nitkowate wnętrze, które powoduje, że nazywana bywa też spaghetti. Miąższ jest mniej słodki niż w innych odmianach, ale uniwersalny w zastosowaniu. Zrobisz z niej m.in. smakowite warzywne łódeczki czy pyszne zupy.

Dynia Junona

Jest odmianą wykorzystywaną przede wszystkim do pozyskania pestek. Miąższ jest mało wyrazisty w smaku, więc sprawdzi się do zup z dodatkiem innych warzyw.

Dynia olbrzymia

Jak nazwa wskazuje osiąga spore rozmiary. Ma jednak mało konkretny smak i podobnie jak wspomniana już Junona nadaje się do dań, w których będzie miała towarzystwo. Ze względu na imponujący wygląd możesz pomyśleć o przygotowaniu z niej ozdób na Halloween.

Jak wybrać dynię idealną do zjedzenia?

Wybierając dynię, zwróć szczególną uwagę na jej wygląd. Warzywo musi być twarda, bez uszkodzeń czy pleśni, a jego masa powinna być spora stosunku do rozmiarów. Szypułka dyni natomiast powinna być sucha i mocna, tj. trudna do odłamania.

Intensywny kolor dyni będzie świadczył o jej dojrzałości, a większa „moc” barwy miąższu wskazywać będzie na wyższą słodycz warzywa. Jeśli zależy ci na wyrazistym smaku, wybieraj okazy o głęboko pomarańczowym wnętrzu. Jaśniejszy odcień będzie powiązany z większą delikatnością. Dobra dynia zawsze też będzie pachnieć słodko i lekko orzechowo.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...